Чт, 26.04.2018, 05:26
 armybook -  намерете своите приятели от казармата
Начало
· RSS
Меню
Категории на раздела
Българска армия
НАТО
Интересни факти
Велик е ...
Батальона...
Актуално
Супер водка
Анкета
Колко време сте във фейсбук?
Брой отговори: 112
facebook
Добре дошли !
За сайта
 Публикации
Начало » Публикации » Българска армия

Жени в армията

Жени атакуват войската

Ще доживеем ли да видим красиви амазонки в гвардейски униформи на пост пред "Дондуков" 2


 Ще заухаят ли скоро армейските щабове на дамски парфюм? Задава ли се тотална еманципация в армията? Вероятният отговор е "да”, след като Министерството на отбраната се кани да отмени наредба №14/2005 г., забраняваща дами да служат на определени длъжности във войската. Според документа ограниченията са за подводния флот, за специалности, свързани с обискиране и претърсване на хора, както и за гвардията.

Военното ведомство е подготвило нова наредба, която маха забраните за нежния пол. Предстои кабинетът скоро да узакони с постановление промените. До "революционната крачка” се стигна, след като две студентки - Елена Кръстева и Габриела Гълъбова, дадоха на съд сегашната наредба като проява на дискриминация към жените, които искат да служат във войската и неотговаряща на европейските стандарти.

Отсега гвардията е обявила конкурс за 35 гвардейци, 5-има шофьори и 4-ма музиканти. Десети ноември е крайният срок за прием на документи. Дали ще има кандидатки - предстои да видим. "Дамите, които желаят да служат при нас, да заповядат.Отговарят ли на изискванията - няма проблем”, категорични са в елитната част. Но изискванията не са съвсем безобидни. Жените трябва да са с ръст в диапазона 178-182 см, тегло - до 85 кг, да нямат татуировки и видими белези по лицето и крайниците, както е за мъжете. И което е особено важно - да издържат изпита по физическа подготовка (виж по-долу).

Около 4000 са дамите с пагони във войската ни. От тях най-много са войниците, после сержантите и най-малко са офицерите, като най-високият "женски” чин в родната армия в момента е подполковник. А в НАТО съотношението е обратното - офицерските чинове сред дамите са 3 пъти повече от реднишките. В пехотата дефицит на нежни създания има при механик-водачите на танкове и бойни бронирани машини, защото условията на професията са изключително тежки.

В Пловдивската бригада "Специални сили” обаче красавица командва бойци, чийто девиз е "Там, където другите не могат”.Освен че е командир на взвод и зам.-командир на рота железни мъже ст. лейтенант Мая Вълчева е печелила първенства по стрелба с най-точен мерник.Все още обаче дамското присъствие при командосите е символично. Само няколко реднички наравно с мъжете скачат с парашут, стрелят и тренират бойни изкуства.

Евгени ГЕНОВ

Курсантки ядат змии и жаби, за да оцелеят

Девойките в курсантска униформа от Националния военен университет (НВУ) във Велико Търново през първата година на обучението си преминават през тежко изпитание наравно с момчетата. В специален петдневен курс по оцеляване те се учат да ядат жаби, змии, риба, гъби и треви, за да оживеят. Тогава момичетата и момчетата стоят без храна и трябва да си я набавят сами в планината. Освен това трябва да се научат и да палят огън без подръчни средства.Да се ориентират без компас, като разчитат сигналите на природата.

Преодоляват и различни водни препятствия, заложени в програмата на обучението.

От тази година в университета вече няма квоти за прием на младежи и девойки. "Приемът е според наредба на министерството за всяка година. С нея се спускат и бройките за първокурсниците”, обясниха от военния ВУЗ.

Това лято в НВУ трябвало да бъдат приети 79 кадети. Явили се доста повече желаещи за бъдещи офицери. Така за едно място са се борили по петима души. Приети са 14 девойки. При последната кампания летвата била вдигната високо, тъй като кандидатствали изключително мотивирани младежи със силно желание да служат в армията. Заради това минималният бал на приетите заковал на 24,51 при максимален от 30 точки.

"Запази се тенденцията момичетата, които кандидатстват за курсанти, да са по-малко от момчетата. Няма опасност девойките да превземат местата в армията. На теста за физическа издръжливост нормативите за мъже и жени са различни. След като станат курсанти обаче, всички са поставени при равностойни битови, учебни и бойни условия. Не делим курсантите на мъже и жени. И няма нито мрънкане, нито оплаквания”, категорични са от командването на НВУ. В университета учат и петима виетнамци.

Редник Джейн в Старозагорски вариант

В армията ни едва ли има прототип на героиня от култовия US филм "Редник Джейн”. Но находчив наш режисьор също може да направи хитова лента, ако види войничките от Старозагорската бригада как дърпат джип УАЗ, тежащ 1,5 тона. На празника на поделението те демонстрираха завидна сила и преместиха високопроходимия автомобил на 10 м за 8 сек.

Пределната възраст за мъже и жени, които искат да станат наемници в армията ни, е еднаква - 32 г.Основните изпити са два - по специалността и за физическа подготовка. Нормативите за издръжливост, по които се тества физическата им годност, са същите, които са валидни за цялата армия. Мераклиите показват на какво са способни в 4 дисциплини: брой коремни преси и лицеви опори за време, крос 1000 м и совалка 10х10. За последната дисциплина е интересно, че желаещият да стане наемник трябва да пробяга разстояние от 10 м напред-назад 10 пъти максимално бързо, за да се види каква пъргавина притежава.

Нормативите за мъже и жени са различни и са разделени за 8 възрастови групи. Първата е до 21 г., а последната - над 52 г. (какви са изискванията за втора група от 22-26 години виж таблицата).

Кандидат-бойците се тестват по показатели до трета група. За всяка дисциплина може да се присъдят максимум по 100 точки за показани резултати.Мераклията за униформа, ако не събере 300 точки, отпада от класирането. Затова всеки сам си направи сметката. Ако е зле или изостава при коремните преси или лицевите опори, трябва да навакса при кроса например.

От тази година отпадна и забраната за командирите да назначават по заместване, ако рейнджърка излезе в отпуск по майчинство, което бе голям проблем във войските.

САЩ пуснаха нежния пол в подводници

САЩ също разшириха наскоро списъка с длъжностите, на които жени могат да служат в армията. Преди дни американските ВМС обявиха, че ще пуснат дами да служат на подводници.

Вече се подготвят 24 жени офицери за четири подводници клас "Охайо” с ядрени двигатели и въоръжени с балистични ракети. Всяка подводница има два екипажа по 154 души, във всеки от екипажите ще бъдат назначени по 3 дами. В момента те се обучават за работа с ядрени двигатели, тренират на прототипи и преминават общ курс за работа на подводница.

Самите подводници няма да бъдат модифицирани за дамите, тъй като разполагат с необходимите условия. Но екипажът ще има допълнително обучение.

Всеобщата тенденция по света е за премахване на ограниченията за жени в армията. Но все още има държави, в които възможността на дамите да служат е малка. В британската армия например не се приемат жени на длъжности, чиято задача е "да се приближават до врага и да го убиват”. В много други европейски страни обаче няма ограничения. Така е в Германия, Дания, Ирландия, Швеция. В Русия пък ежегодно се провежда конкурс "Мис руска армия”, чиято цел е както да покаже важността на дамите във войската, така и да привлече повече мъже кандидати за армията.

Моряшка щерка учи за капитан

Само две дами са приети за курсантки във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров” във Варна за учебната 2010/2011. Те учат в профил "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”. Специалност "Корабоводене” учат 19 момичета редовно и три задочно. Една от представителките на нежния пол е Деница Николова, която трябва да се дипломира през 2012 г.

"Мечтата ми е да направя нещо значимо в този живот. Лили Иванова как се е жертвала, за да стигне дотук?! Няма семейство, но е голяма. Ако стана капитан, ще изкарвам повече от мъжа ми, освен ако и той не е капитан. Никога не бих пропуснала тръпката да плавам. Бъдещето ще покаже дали цял живот ще съм на вода, или ще работя и на сушата”, убедено разказва Деница. Желанието й е да прати в историята страховитото моряшко предание, че жена на борда носи нещастие. Чаровната дама признава, че никой от фамилията й не е бил капитан и в родата няма завършили корабоводене. На изпита по математиказа Морското училище Дени се справила блестящо и изкарала петица.

Навремето бащата на бъдещата капитанка плавал по корабите, качвал се и на подводница. Деница го чакала с нетърпение да се прибере, за да й разказва страховити истории за пирати. "Като малка много обичах да се кипря с моряшката униформа на баща ми. Не ме изкушаваха роклите и токчетата на майка”, разказва капитанката. Като я приели в Морското, баща й й подарил компас.

Деница се възхищава на първата жена, завършила за капитан във ВВМУ - Ангелина Балтова. Първата дама офицер във ВМС също е варненка - лейтенант Зорка Вълчева. През 1951 г. завършва Военновъздушното училище. Служи 30 г., от които 13 с последното си звание - подполковник.

Десимира ТОНЧЕВА

Дами въртят волана на "ЗиЛ” и на "Хамър”

В модерна "женска” стая почиват дамите под пагон във Втора Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора, видя репортер на "Труд”. Тя се намира в новопостроената сграда на 38-ми батальон. "Тук идваме между 10 и 10,30 ч и на обед”, казва сержант Татяна Тодорова. Тогава жените пият кафе, разглеждат списания и отдъхват в минутите, отредени за почивка, преди да свърши работният им ден.

"Общо 46 жени служат в батальона”, разказа шефът му майор Веселин Василев. Според него дамите се справяли се много добре с поставените им задачи. 60% от тях вече са ходили на мисии в Босна и Ирак. Редник Силвия Тодорова например е била на мисия в Ирак. Тя е шофьор на тежка машина - тук в поделението кара ЗиЛ 131, а там е управлявала "Хамър”. "Мъжете не ни гледат отвисоко, напротив помагат ни”, споделя Силвия. "Няма разделение. Жените не се оплакват, напротив - те са по-изпълнителни, вземат по-гъвкави решения”, хвали ги майор Василев.

Росица ВЪЛЬОВСКА

Ст. лейт. Петя Спасова, пилот в авиобаза Крумово: Да летя ми е професия и хоби

Двадесет и шест годишната Петя Спасова от Дряново е пилот на вертолет "БЕЛ 206” в авиобаза Крумово. Не е омъжена. В поделението работят още 6 нейни колежки, които не искат за нищо на света да сменят професията си. Засега те не летят на "Кугър”, които са запазена територия за мъжете летци.

- Петя, защо реши да постъпиш в армията?

- Няма да скрия, че исках да летя още от дете. Когато завърших гимназията, реших да кандидатствам във военното училище в Долна Митрополия. И успях. Приеха ме от първия път в специалността "Авиация”. Използвах максимално времето за подготовка, а сега се радвам, че работя в авиобазата в Крумово. Моите родители винаги ме подкрепят, въпреки че в семейството ми няма военни, нито пък летци. Не са споделяли, че се страхуват.

- От колко време летиш?

- От 5 г., а от две съм в Крумово. Участвам в различни задачи. Досега съм летяла само на "БЕЛ”, много добра машина за обучение. А пък за мен си е предизвикателство да бъда летец. Издигам се на 1500 м височина. Но все още съм млад пилот, не съм летяла в сложни условия. За мен професията е работа и хоби.

- Участвала ли си в мисии?

-Не съм, но мои колеги са ми разказвали за тяхното участие.

- Притесняваш ли се, че си жена сред толкова много мъже в поделението?

- Не, за мен в армията мъжете и жените са равни.

Боряна ДИМИТРОВА

вестник "Труд"

Категория: Българска армия | Добавил: admin (15.11.2010)
Прегледи: 5913
Copyright ArmyBook © 2018
Търсене в сайта
Нови потребители
 • Fyeacea
 • Richardsox
 • hruoqAmams
 • Iiakjet
 • Kyxqfxg
 • Zwkhewn
 • WilliamFfat
 • Barakulalal
 • Lirnbyd
 • GibritxQued
 • Dscxuko
 • Odmhxpb
 • PansermuFop
 • petkov-1978
 • Kfchrot
 • Мини-чат
  200
  Сподели
  Приятели на сайта
 • Направете си сайт
 • За web-майстори
 • Програми за всички
 • Развлечения
 • Най-добрите сайтове на RU-нета
 • Кулинарни рецепти
 • Етикети
  Калашников
  Отопление от
  Website counter
  Банери на фен страници. Вашият банер също може да бъде тук.


  НАЧАЛО   |  ПУБЛИКАЦИИ  |  ВОЕННИ НОВИНИ   |  ФОРУМ   |  ИГРИ   |  ДОКЛАД ЗА ПРОБЛЕМ  |  FACEBOOK
  ArmyBook © 2010